Open overheid
Zoeken in de index
Resultaten
Rijkswaterstaat en Programma naar een Rijke Waddenzee laten sinds begin 2017 onderzoek doen naar zowel de kennis als de kennishuishouding van de morfologie van de Nederlandse Waddenzee.
Het doel van dit 'witboek' is om de meest relevante beschikbare wetenschappelijke (objectieve) kennis en/of hypothesen over hoe de Nederlandse Waddenzee morfologisch werkt te structureren en met beheerders en beleidsmakers te kunnen delen. De focus hierbij is op de grootschalige morfologische processen.
Rijkswaterstaat heeft aan de westkant van de schutsluis bij Den Oever een vispassage laten bouwen, tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Deze vispassage is specifiek bedoeld voor vissoorten met een lage zwemsnelheid.
Om op deze locatie de migratie van de glasaal, de driedoornige stekelbaars en de botlarven te monitoren is de vraagstelling bij dit onderzoek als volgt geformuleerd: In welke aantallen migreren glasaal, driedoornige stekelbaars en botlarven in de onderzoeksperiode (van 31 maart tot en met 3 juli 2018) via de vispassage van Waddenzee naar IJsselmeer?
Er is gebleken dat binnen WBI2017 de modellering van de modelonzekerheid in de waterstand op de Bovenrivieren van Rijn en Maas niet overeenkomt met de fysica, wat voornamelijk voor de riviertakken IJssel en Limburgse Maas soms resulteert in onrealistische toenames van de waterstanden. Eerdere ...