Assessment of the still-water-level 1/10,000 years return values used in the current Hydraulic Boundary Conditions

Iedere vijf jaar dienen de primaire waterkeringen in Nederland getoetst te worden op veiligheid. Voor een dergelijke toetsing moet de hydraulische belasting op de betreffende kering worden bepaald onder extreme condities. De belasting wordt bepaald aan de hand van Hydraulische Randvoorwaarden. Dit is een combinatie van waterstand en golfcondities. In 1985 is een uitgebreide studie uitgevoerd, waarin de extreme waarden statistiek van de waterstanden langs de Nederlandse kust is bepaald. De basis wordt gevormd door de extreme waarden statistiek op vijf meetlocaties. Fysische modellen zijn ingezet om de ruimtelijke verdeling van de extreme waarden tussen deze basisstations te bepalen. De op deze wijze bepaalde waterstanden met een herhalingstijd van 10.000 jaar worden de ‘Basispeilen’ genoemd.

Inmiddels beschikken we over meetreeksen die 22 jaar langer zijn dan de meetreeksen die zijn gebruikt in de studie van 1985. Dit rapport beschrijft een korte studie naar het effect van verlenging van de meetreeks tot en met 2007 op de huidige statistiek van de waterstanden op de vijf meetlocaties. Tevens is getoetst of het effect statistisch gezien significant is om de uitgebreide studie van 1985 opnieuw uit te voeren. Een dergelijke studie kost veel tijd en geld, en wordt daarom alleen geadviseerd om uit te voeren wanneer blijkt dat de huidige statistiek niet meer representatief is voor de volledige tijdserie van waterstanden.
Uit de uitgevoerde statistische analyse blijkt dat verlenging van de meetreeks een verhogend effect heeft in vier van de vijf basisstations. Alleen voor Vlissingen treedt een verlaging op.
Voor een terugkeertijd van 10.000 jaar ligt het verhogende effect tussen 3 en 14 cm. Het grootste effect treedt op bij de meest noordelijk, in de Waddenzee gelegen stations: Harlingen en Delfzijl. Het verhogende effect is echter klein en ligt ruim binnen de huidige betrouwbaarheidsbanden. De verlenging van de meetreeksen met 22 jaar blijkt statistisch gezien een insignificant effect op de Basispeilen te hebben. Voor lagere herhalingstijden, zoals de 4.000 jaar die als norm wordt gehanteerd in de Waddenzee, is het effect nog kleiner.
Daar een ruimtelijke interpolatie vermoedelijk nog tot kleinere verschillen zal leiden, wordt geadviseerd om de huidige waterstandsstatistiek niet aan te passen.

For the safety assessment of flood defences, extreme loads on the defences need to be calculated. Among these are the extreme still water levels (SWL). In 1985 an extensive study was carried out to determine the extreme SWL along the Dutch coast.
This study incorporated spatial interpolation and coupling with physical models. The purpose of the current study was twofold: i) investigate how the extension of the water-level time series (from 1985 through 2007) affects the resulting 1/10 000 year return value estimates of SWL at five offshore stations in the North Sea, and ii) to assess whether this effect is statistically significant enough to warrant a revision of the extensive study carried out in 1985. The extension of the time series was foufound to have a statistically insignificant effect on the return value estimates calculated with the 1985 time series.

Datum rapport
18 november 2009
Auteurs
Roscoe, K.
Uitgever
Deltares. In opdracht van Rijkswaterstaat-Waterdienst
Documentnummer
Reference 1200103-041-HYE-0003