Bouwstof uit met grondeigen bacteriën versterkte slappe bagger : toepassingsmogelijkheden

Dit rapport is onderdeel van een haalbaarheidsstudie om met behulp van grondeigen bacteriën een bouwstof te maken middels biocementatie. Opdracht tot het uitvoeren van het onderzoek is verstrekt door Rijkswaterstaat vanuit het projectWaterinnovatiebron, opdrachtnummer RKZ 1517, d.d. 10 oktober 2004.
In dit rapport wordt dieper ingegaan op de te stellen materiaaleigenschappen van bouwstoffen voor toepassing als dijkmateriaal en ophoogmateriaal voor aardebanen. Tevens is data geïnventariseerd van projecten waarbij gerijpte baggerspecie is toegepast. Vanuit de in dit project geboekte laboratoriumresultaten van biologisch gecementeerde baggerspecie (Biobagger) en de daarbij behorende verschillen met onbehandelde baggerspecie worden de mogelijke kansen voor toepassing van het materiaal Biobagger gegeven.
Uit het onderzoek blijkt dat het grote ontwaterend vermogen van de Biobagger tezamen met een verhoogde sterkte en stijfheid van het materiaal een besparing in tijd en kosten kunnen geven. Hierbij wordt opgemerkt dat enige rijping van het materiaal noodzakelijk blijft.
Om de haalbaarheid van een succesvolle toepassing van Biobagger te bepalen is verder onderzoek naar de duurzaamheid van het materiaal noodzakelijk. Achterliggende gedachte is dat de gedurende de rijpingsfase geboekte sterktewinst voor een deel verloren kan gaan bij verwerking van het materiaal op de doellocatie.

Datum rapport
1 december 2004
Auteurs
Feijter, J.W. de, Ree, C.C.D.F. van, Thijssen, R.
Auteur
GeoDelft; Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Rijksinstituut voor Kust en Zee (RWS, RIKZ); C.C.D.F. van Ree; J.W. de Feijter; R. Thijssen
Uitgever
GeoDelft.
Annotatie
47 p.
ill.
CO-416460-0028 v02
RKZ 1517
Opgesteld in opdracht van Rijkswaterstaat WaterINNovatiebron
Documentnummer
406792