Ecotoxicologisch onderzoek Twentekanaal
In opdracht van het RIZA heeft AquaSense een ecotoxicologisch onderzoek verricht aan de waterbodem van het Twentekanaal. Dit onderzoek werd met spoed door het RIZA geïnitieerd naar aanleiding van een grote brand bij een aan het Twentekanaal grenzende industrie, waardoor een grote ongecontroleerde emissie naar het Twentekanaal heeft plaatsgevonden.
In totaal zijn er door AquaSense negen lokaties toxicologisch onderzocht, gebruikmakend van acute toxiciteitstesten. In tabel 1 zijn de resultaten van de uitgevoerde testen weergegeven.
Zonder uitzondering zijn in alle sedimenten acuut toxische effecten op de organismen waargenomen. De meeste sedimenten veroorzaakten effecten bij de bacterie Vibrio fischeri, de kreeftachtige Thamnocephalus platyurus en de alg Scenedesmus pescensis. De ernst van de effecten alsmede de ‘breedte’ (aantal testen met effect) verschillen per locatie. De Vredestein (bult 1-3) monsters onderscheiden zich van de overige locaties qua ernst en ‘breedte’ van de effecten. Deze locaties laten namelijk in meerdere testen ernstige effecten zien.
- Auteurs
- Jansen, M.B., Kaiouh, F., Dalloesingh, S., Boo, D. de, Bakkum, L. van, Keijzers, C.M., Postma, J.F.
- Datum rapport
- 1 januari 2003
- Uitgever
- AquaSense
- Annotatie
-
In opdracht van Rijkswaterstaat, Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RWS, RIZA)
- Documentnummer
- BM 03.39