Monitor wegverkeergerelateerde informatiediensten 2024 : trends en inzichten in gebruik van reis- en routeinformatie onder automobilisten

Sinds 2015 wordt elke drie jaar de monitor voor wegverkeergerelateerde informatiediensten uitgebracht, gericht op het bezit, gebruik en de tevredenheid met informatiediensten in voertuigen (los of ingebouwd) en langs de weg, specifiek voor bestuurders van personen- en bestelauto's. Het doel is om inzicht te krijgen in de ontwikkelingen rondom wegverkeergerelateerde informatiediensten. Hiermee worden trends in het bezit van informatiemiddelen, het gebruik en de opvolging van informatiediensten, rijtaakondersteunende systemen en de tevredenheid over de kwaliteit en veiligheid van deze diensten gevolgd en verklaard.
De centrale vraag van dit onderzoek luidt: Welke wegverkeergerelateerde informatiediensten hebben bestuurders tot hun beschikking, hoe en in welke mate gebruiken zij deze, en hoe tevreden zijn zij over de kwaliteit van deze diensten? Om tot beleidsadvies te komen kijken we naar de effecten van de ontwikkelingen op doorstroming, veiligheid en leefbaarheid.

Onderzoeksopzet

De monitor 2024 omvat een uitgebreide vragenlijst die is uitgezet in oktober 2024 onder een onafhankelijk panel, met 2.048 respondenten die representatief zijn voor Nederlandse autobestuurders. De vragenlijst bevat de volgende hoofdonderwerpen: informatie voorafgaand aan de reis (pre-trip), tijdens de reis in de auto (on-trip in-car), langs de weg (on-trip wegkant), en rijtaakondersteunende informatie in de auto en langs de weg. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de beoordeling van informatiekanalen, opvolging, afleiding, en betalingsbereidheid.

Belangrijkste bevindingen

Trends

  • Er is een verschuiving zichtbaar van losse naar ingebouwde navigatiesystemen in bezit en gebruik. Smartphone navigatie blijft echter het meest gebruikt. Ook voor het ontvangen van rijtaakondersteunende informatie is de smartphone het populairste systeem.
  • Zowel voorafgaand aan de reis als tijdens de reis zoekt men vaker informatie op dan in voorgaande jaren. Het gebruik van reis- en routeinformatie is het hoogst bij onbekende of minder vaak gereden routes, maar weggebruikers laten zich steeds vaker informeren op bekende routes. Bestuurders schakelen steeds vaker hun navigatie in voor dagelijkse ritten.
  • Het merendeel van de weggebruikers is (net als voorgaande jaren) (zeer) tevreden over de informatie die ze voorafgaand aan de reis en tijdens de reis ontvangen.
Datum rapport
13 februari 2025
Uitgever
Goudappel
Annotatie
In opdracht van Rijkswaterstaat, Water, Verkeer en Leefomgeving (RWS, WVL)
Documentnummer
017859.20241127.R1.03