Invloed afvoerregimes IJsselmeer op saliniteit Waddenzee : modelstudie en voorzichtige doorvertaling naar ecologische effecten

Klimaatverandering gaat naar verwachting leiden tot grotere weersextremen met drogere zomers en nattere winters. Om in de toekomst te kunnen blijven voldoen aan waterveiligheidsnormen en drinkwaterbehoeften zal het afvoerregime van IJsselmeerwater op de Waddenzee mogelijk veranderen. Veranderingen in de zoetwatertoevoer vanuit het IJsselmeer kunnen gevolgen hebben voor de ecologie van de Waddenzee door veranderingen in saliniteit(fluctuaties) en nutriëntenbeschikbaarheid. Deze studie onderzocht de effecten van veranderingen in afvoerregimes vanuit het IJsselmeer op de saliniteit in de Waddenzee en geeft een doorkijkje naar de daarmee samenhangende ecologische effecten. Dit is gedaan in opdracht van Rijkswaterstaat binnen het SITO-PS programma “Beheer en Onderhoud Waddenzee” van het jaar 2023.

Deze studie signaleert diverse beheersmaatregelen die de blootstelling van ecotopen in de Waddenzee aan zoetwater beïnvloeden. Voorbeelden zijn de keuze voor de locatie waar het meeste zoete water wordt afgevoerd (Kornwerderzand óf Den Oever) en de afvoerverdeling tussen zomer en winter. Grote fluctuaties in saliniteit over enkele dagen worden vooral beïnvloed door het totale gespuide zoetwaterdebiet en niet zozeer door de timing van het spuien over het getij.

Auteurs
Jaksic, L., Rienstra, J., Meijers, C., Blauw, A.
Datum rapport
13 juni 2024
Uitgever
Deltares
Annotatie
In opdracht van Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving (RWS, WVL), contactpersoon F. Brils