Citizen Science Niederrhein 2023 - 2024
Het EU interreg VI-project De Rijn Verbindt/Der Rhein Verbindet streeft naar een beter balans tussen mens en natuur door middel van drie werkpakketen. Het werkpakket een Gezonde Rijn heeft als een van de onderwerpen plasticvervuiling en Citizen Science langs de Duitse Niederrhein maakt er onderdeel van uit. Een van de doelen van het onderzoek is het in kaart brengen van de bronnen van plastic afval in en langs de Rijn.
Het Citizen Science onderzoek vindt plaats net voor de RheinClean-Up’s en wordt uitgevoerd langs de oevers van de Niederrhein in Kreis Kleve en Kreis Wesel. Vrijwilligers inventariseren (plastic)afval van aangewezen trajecten met behulp van de OSPAR-methodiek. Er zijn in totaal 79 meting uitgevoerd in 2023 en 2024. De data wordt door de vrijwilligers ingevoerd op internet en is voor deze rapportage verwerkt in een database voor verdere analyse.
Uit analyse van de trajecten blijkt dat specifieke locaties consistent hoge hoeveelheden plastic afval rapporteren, met name de trajecten R9001a)R-WEDE en R(057a)R-KLEDE. Opvallend is dat afval in de categorieën visserij en jacht, overig plastic en grofvuil vaak aanwezig zijn buiten de meest vervuilde oevers.
Er is geen significant verschil tussen de gevonden hoeveelheid plastic afval in Kreis Kleve en Kreis Wesel of tussen de linker- en rechteroevers. Wel werd er een significant verschil gevonden tussen de verschillende categorieën plastic afval. De categorieën voedselverpakkingen en ondefinieerbaar plastic werden aanzienlijk vaker aangetroffen dan de overige categorieën.
Voor de toekomst wordt aanbevolen om een kaart te maken met de exacte locaties van de trajecten om de omliggende gebieden te analyseren en te onderzoeken of de ligging in binnen- of buitenbocht invloed heeft op de hoeveelheid of typen plastic op oevers. Daarnaast wordt voorgesteld om de resultaten met de uitkomsten van Schone Rivieren Citizen Science in de Nederlandse Rijntakken.