Fytoplanktonontwikkeling De Kier : effectrapportage 2018-2020

Op 16 januari 2019 stonden de Haringvlietsluizen voor het eerst op een kier. Met deze maatregel wordt het Kierbesluit uit het jaar 2000 uitgevoerd. De maatregel heeft als doel de vismigratie en het ecosysteem van het estuarium te verbeteren. Via de Kier stroomt zout water het Haringvliet binnen. Het veranderen van de zoet-zout gradiënten zal effect hebben op alle niveaus van het ecosysteem. Om deze effecten goed te volgen en zo nodig het beheerregime van de Haringvlietsluizen bij te stellen is het van belang een nulpunt te hebben waaraan de effecten gerelateerd kunnen worden. In: “Nulrapportage ecologische toestand Haringvliet en Voordelta ‘Lerend implementeren Kierbesluit’ 2009-2018” (B. Reeze et al, 2020) is hier invulling aan gegeven.
In de bovengenoemde nulrapportage is het proces van veranderingen in voedselwebverband en in de ecologische samenhang beschreven.

In de voorliggende rapportage wordt specifiek ingegaan op de fytoplanktongemeenschap in de periode 2018-2020 op vijf hiervoor geselecteerde monsterlocaties, waarvan vier in het Haringvliet en één in de Voordelta.
Hierbij zijn de volgende twee aspecten onderzocht:

  1. Een vergelijking tussen van verschillende meetjaren (2018-2020) voor wat betreft de fytoplanktongemeenschap in relatie tot de verzilting van het Haringvliet.
  2. Een vergelijking tussen de fytoplanktongegevens die met een emmer (methode De Kier) en die met een pomp (MWTL methode) zijn bemonsterd.
Datum rapport
15 oktober 2021
Auteurs
Bultstra, C.A., Verweij, G.L.
Uitgever
Bureau Waardenburg
Annotatie
In opdracht van Rijkswaterstaat Centrale Informatievoorziening (RWS, CIV)
Documentnummer
Bureau Waardenburg rapportnummer 21-121 ; RWS rapportnummer BM 21.14