Biomonitoring van fytoplankton in de Nederlandse zoute wateren 2006
Dit rapport geeft een overzicht over het jaar 2006. Deze monitoring is onderdeel van het programma Monitoring Waterstaatkundige Toestand des Lands (MWTL) van Rijkswaterstaat. De monitoring van het fytoplankton in het zoute water wordt uitgevoerd op een meetnet bestaande uit 31 vaste monsterlocaties verdeeld over de Noordzee (17 locaties), de Waddenzee inclusief het Eems-Dollard estuarium (5) en vier water systemen in het Deltagebied, namelijk Oosterschelde (4), Westerschelde (3) en de twee zout watermeren het Grevelingenmeer en het Veerse Meer (elk één locatie).
Behalve van het oppervlaktewater zijn, bij stratificatie van de waterkolom in de zomer, op de betreffende stations ook monsters genomen in de spronglaag en op een afstand van 1-3 m boven de bodem. In de monsteranalyse is de soortensamenstelling en de concentratie per fytoplanktonsoort bepaald met behulp van omkeermicroscopie.
Dit rapport geeft een samenvatting van de resultaten van 2006 middels een opdeling van de fytoplanktongemeenschap in drie soortgroepen (diatomeeën, dinoflagellaten en overig fytoplankton) en een presentatie van het seizoensverloop van deze drie groepen. In 2006 vertoon den de temporele en ruimtelijke ontwikkeling van het fytoplankton in veel opzichten een over eenkomstig beeld als in voorafgaande jaren. Na een winterperiode met over het algemeen lage dichtheden, volgde in het voorjaar op de meeste locaties een bloei van diatomeeën of overig fytoplankton. Langs de kust waren de dichtheden van met name de diatomeeën vaak vele malen hoger dan offshore.