Richtlijnen voor ecologisch advies voor visserijgebruik van herstel- en inrichtingsmaatregelen in de grote rivieren
Rijkswaterstaat (RWS) is als waterbeheerder verantwoordelijk voor het realiseren van waterkwaliteitsdoelen in de Rijkswateren, voor de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Vogel- en Habitatrichtlijn (Natura2000). Voor het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit voert Rijkswaterstaat veel inrichtings- en herstelmaatregelen uit, onder andere voor het verbeteren van de visstand. Medegebruik, zoals het uitoefenen van sport- en beroepsvisserij, kan invloed hebben op de visstand en de effectiviteit van deze maatregelen voor vis mogelijk nadelig beïnvloeden. RWS is van mening dat het effect van dit medegebruik in deze heringerichte wateren het herstel van de ecologische waterkwaliteit niet nadelig mag beïnvloeden.
In de Visserijwet is geregeld dat visrechthebbenden het recht hebben om vis uit te zetten en te onttrekken en de condities waaronder dit mag plaatsvinden. Voor Staatsbinnenwateren (eigendommen van de Staat) is RVO gemandateerd om namens de minister van LNV de visrechten uit te geven. Elke andere watereigenaar kan zelf voor het eigen eigendom hun visrechten uitgeven.
Rijkswaterstaat mist als waterbeheerder een instrument om de toegestane visserij en het waterbeheer goed op elkaar af te kunnen stemmen. Bij een verzoek om uitgifte van nieuwe visrechten is de uitvoeringsrichtlijn dat RVO om ecologisch advies vraagt ten aanzien van de mogelijkheden en de vorm van uitgifte visrechten aan RWS. Het advies van RWS betreft een advies welke in beginsel zal worden overgenomen door RVO. Er kan echter geen juridische status worden ontleend aan dit advies, echter RVO zal alleen onderbouwd van dit advies afwijken indien dit noodzakelijk wordt geacht. Daar waar het om bestaande visrechten gaat, heeft RWS bij verlenging van huurovereenkomsten momenteel geen (pro-)actieve rol. Indien er aanleiding toe is, kan een overleg tussen RVO, RWS en de visrechthebbende plaatsvinden, waarbij in beginsel de verlenging van rechtswege uit de Visserijwet in ogenschouw moet blijven.
RWS WVL heeft Waardenburg Ecology gevraagd richtlijnen voor advisering over visserijgebruik op te stellen, waarmee RWS eenduidig en transparant kan adviseren of en op welke manier en in welke vorm visserijgebruik vanuit het waterkwaliteits- en natuurbelang kan worden toegestaan in nieuwe en eventueel bestaande inrichtings- en herstelmaatregelen langs de grote rivieren. Het gaat hierbij om een inhoudelijke onderbouwing van de effecten van visserij op de ecologische doelstellingen en van daaruit welke vorm van visserij en onder welke voorwaarden mogelijk is bij de verschillende typen inrichtingsmaatregelen. Naast een generiek kader, is altijd een gebied specifieke onderbouwing nodig in hoeverre visserij binnen de waterkwaliteitsdoelstellingen past.