Probabilistisch model meerpeilstatistiek Volkerak-Zoommeer (DEVO)

Ten behoeve van het Service Level Agreement (SLA) 2022 – 2025 ontwikkelt RWS een methode om prestatie-indicatoren (PIN’s) te bepalen voor risicogestuurd beheer en onderhoud. De prestatie-indicatoren worden afgeleid per functie en per zogenaamde netwerkschakel. Voor de functie hoogwaterafvoer meren en kanalen worden in Nederland 15 van dergelijke schakels onderscheiden.
RWS-WVL heeft op hoofdlijnen bedacht hoe de methode eruit zou kunnen zien om dergelijke prestatie-indicatoren af te leiden. Gedachte daarbij is dat het gepleegde beheer en onderhoud de prestatiescore gaat bepalen en dus niet het al-dan-niet optreden van bijzondere weersomstandigheden. Om te toetsen of die aanpak zou kunnen werken en om na te gaan wat de methode in concrete uitwerking aan vragen met zich meebrengt, is in 2015 door RWS aan HKV gevraagd een verkennende pilot uit te voeren voor het Volkerak-Zoommeer (VZM) – in het bijzonder de Bathse Spuisluis. Daarbij was met name inzicht gewenst in de manier waarop falen van de Bathse spuisluis doorwerkt op (de statistiek van) de meerpeilen van het VZM. Dat heeft in 2015 geresulteerd in het model/computerprogramma DEVO versie 2.0, gerapporteerd in [Geerse en Van Haaren, 2015].
Recent is door RWS-WVL gevraagd versie 2.0 uit te breiden/verbeteren voor een aantal punten. Het voorliggende rapport doet verslag van de modelbouw van DEVO versie 2.1, inclusief de modelvalidatie aan de hand van metingen. Ook worden de resultaten van meerdere berekeningsvarianten gegeven, die duidelijk maken wat het effect is op de meerpeilstatistiek van o.m. spuien via de Krammersluizen en inzet van het VZM als berging.

Datum rapport
1 december 2017
Auteurs
Geerse, C., Haaren, D. van, Kuijper, B.
Uitgever
HKV lijn in water
Annotatie
In opdracht van Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving (RWS, WVL)
Documentnummer
PR3689.10