Operationeel meetplan voor monitoring van chlorofyl-a op het NCP
In het rapport zijn de resultaten van het onderzoek naar een nieuwe methode voor monitoring van eutrofiering van de Noordzee samengebracht en uitgewerkt naar een operationele aanpak.
Belangrijke prikkel voor het onderzoeksprogramma was de door OSPAR en KRM aangegeven noodzaak om te komen tot een coherente beoordelingsmethode voor de staat van eutrofiering van de Noordzee.
Het beschikbaar komen van een continue stroom van satellietdata uit het Europese Copernicus satelliet-programma was daarbij een belangrijke stimulans.
Er is hierbij voortgebouwd op het KPP-project dat door Deltares in de periode 2016 t/m 2019 in opdracht van RWS is uitgevoerd (Anouk Blauw, 2019) en op de resultaten van JMP-EUNOSAT, het Noordzee-brede joint-monitoring-program, een samenwerkingsprogramma waarin alle Noordzeelanden participeerden.
Verder is de ervaring, opgedaan binnen projecten waarin in de afgelopen jaren deelprocessen ontwikkeld en operationeel getoetst zijn, verwerkt.
Het resultaat is een samenhangende monitoringstrategie en inzicht in de uitvoerbaarheid, kosten en bijdrage van de componenten, zoals remote sensing opnamen, lichtmetingen, in-situ monstername en Ferrybox-data, aan het geheel.