Vaarwegbeeld van een zevental sluis- en stuwcomlexen en een kering : overzichtsrapportage van deelonderzoeken uit 2017-18
Op 29 december 2016 heeft in zeer dichte mist een tanker geladen met benzeen de stuw bij Grave aangevaren. Het schip was rechtdoor gevaren naar de stuw, terwijl het de voorhaven van de sluis in had moeten varen om daarna geschut te worden.
Naar aanleiding van het ongeval heeft RWS in 2017-18 diverse deelonderzoeken uitgevoerd naar het vaarwegbeeld bij zeven sluis- en stuwcomplexen en een kering. Deze deelonderzoeken zijn in diverse memo’s en rapporten intern RWS gerapporteerd. De conclusies zijn aan de Tweede Kamer gerapporteerd[1].
Bij het onderzoek werd voor het eerst informatie uit een vaartaakanalyse gecombineerd met een analyse van radarbeelden, IENC-beelden en informatie over visueel zicht en verkeerstekens. In dit document zijn verschillende deelstudies gebundeld zodat dit waardevolle onderzoek beter ontsloten kan worden.
Uit het onderzoek blijkt dat de informatie die aan de schipper wordt aangeboden bij sluis- en stuw complexen niet altijd correct is en niet op alle locaties een even helder en begrijpelijk beeld geeft waarmee de juiste routekeuze wordt bevorderd. Dit zou tot consequentie kunnen hebben dat een schipper niet de veilige route neemt, maar naar de gesloten stuw vaart, met als risico een aanvaring met de gesloten stuw. Hierbij moet echter in ogenschouw genomen worden dat de schipper de verplichting heeft zijn reis voor te bereiden en behoort te weten hoe hij deze objecten dient te passeren. Veel schippers zijn daarnaast lokaal bekend en zullen een dergelijke fout niet snel maken.
Het is wenselijk het risico van aanvaring van een stuw te verminderen door op basis van het onderzoek een aantal maatregelen door te voeren. Op basis van de bevindingen is een Best Practice opgesteld voor de markering en bebording van de vaarweg die vertaald wordt in een IENC die duidelijk is over de gewenste route. Hiermee verbetert de normale zichtbaarheid en de duidelijkheid van het radarbeeld aan boord bij slecht zicht. Aan de basis van de Best Practice staat een radarbeeld waarin duidelijk zichtbaar is welke vaarroute gevolgd dient te worden. Deze staat aan de basis omdat een goedgekeurde radar bij slecht zicht het enige geldige navigatiemiddel is.