Videomonitoring Klaverbank 2021
In de Noordzee bevinden zich een aantal Natura 2000-gebieden. De Klaverbank is één van deze gebieden en aangemeld als Habitatrichtlijngebied, habitattype H1170 ‘Riffen van open zee’. Dit habitattype wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van hard substraat in de vorm van grote (zwerf)keien, grind of een afwisseling van hard substraat met (grof) zand.
De kwaliteit van dit habitat wordt in belangrijke mate bepaald door het bodemleven (benthos). Typische soorten zijn onder andere de koraalsoort dodemansduim en de stiefelslak. Om de toestand van de gebieden én de effectiviteit van bodembeschermende maatregelen te kunnen bepalen, is Eurofins AquaSense in 2015 gestart met het nemen van videobeelden van de epifauna op de bodem met behulp van een remote operated vehicle (ROV) en bemonstering van de infauna met een Hamon happer als nulmeting voor de bepaling van de toestand van de bodem. Na de evaluatie in 2015 is besloten om dit onderzoek in een driejaarlijkse cyclus voort te zetten. Dezelfde monitoring is sinds 2015 ook uitgevoerd in 2018.
Dit rapport gaat in op de monitoring van 2021. Voorliggend rapport behandelt de opzet, methode en resultaten van videomonitoring; de resultaten van de Hamon Happer zullen in een separate rapportage worden opgeleverd.
Het doel van de opdracht in 2021 was om met behulp van een ROV en bijbehorende software een beter beeld te verkrijgen van de epifauna op de Klaverbank. Tevens is waar mogelijk een kwalitatieve vergelijking gemaakt met de resultaten uit 2015 en 2018. Hiervoor zijn in 2021 dezelfde locaties bezocht als die in 2018 en is grotendeels vastgehouden aan dezelfde methode van bemonstering en analyse. Het is echter niet mogelijk om trendanalyses of kwantitatieve vergelijkingen toe te passen.