Morfologische ontwikkeling van het Eierlandse Gat

Het onderzoek in het programma Kennis Primaire Processen Beheer & Onderhoud Kust (KPP B&O Kust) ondersteunt Rijkswaterstaat bij het onderhoud en beheer van de kust. 
In het Zeegat van het Eierland spelen vraagstukken met betrekking tot de handhaving van de aanliggende kustlijn van Texel. De gehele eilandkop van Texel (Eierland) was aan kusterosie onderhevig. In het verleden leidde dit tot de aanleg van harde kustverdedigingsmaatregelen, zoals de aanleg van de Bolwerken en de Eierlandse dam. Deze maatregelen hebben ervoor gezorgd dat de noordzijde van het eiland stabiel ligt, maar aan de zuidzijde van de Eierlandse dam zijn nog frequent terugkerende zandsuppleties nodig om de kustlijn te handhaven.

Kusterosie speelt eigenlijk geen rol aan de zuidzijde van Vlieland. Hier heeft zich een grote strandvlakte, de Vliehors, gevormd. Met enige regelmaat landen hier banken aan vanaf de buitendelta van het Eierlandse gat. Een deel van dit sediment wordt langs het eiland in noordelijke richting afgevoerd en draagt daar bij aan de instandhouding van de kust van Vlieland en de ontwikkeling van het zeegat van het Vlie. Een goed inzicht in deze sedimentstromen is belangrijk voor het kustbeheer van het gehele eiland. Daarnaast is het belangrijk de ontwikkeling van de geulen van het Eierlandse Gat goed te begrijpen. De hoofdgeul in het zeegat grenst direct aan de bolwerken. Een verdieping of verplaatsing van deze geul zou de stabiliteit van de kustverdediging kunnen beïnvloeden.

Het uitgevoerde onderzoek is niet direct gekoppeld aan een directe beheervraag of probleem in het interessegebied, maar heeft als doel de morfologische kennis van het Eierlandse Gat te vergroten zodat Rijkswaterstaat ook in de toekomst het kustbeheer hier efficiënt kan uitvoeren.

Datum rapport
7 maart 2023
Auteurs
Elias, E.
Uitgever
Deltares
Annotatie
In opdracht van Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving (RWS, WVL)
Documentnummer
11208035-004-ZKS-0004