Toepassing van olivijn in RWS-werken : inventarisatie van mogelijkheden voor een pilot

Het doel van dit project is het uitvoeren van een verkenning naar de mogelijkheden van toepassing van olivijn in RWS- werken. Het advies ondersteunt de keuze onder welke voorwaarden een (pilot) project kan worden opgestart. 
Duurzaamheid is voor Rijkswaterstaat één van de pijlers van Agenda 2012. CO2-reductie is één van de mogelijke manieren voor RWS om invulling te geven aan dit streven naar meer duurzaamheid bij de uitvoering van zijn kerntaken.
Olivijn is een mineraal waarmee CO2-reductie kan worden gerealiseerd en dat in potentie een bijdrage kan leveren aan het verkleinen van de 'carbon footprint' van RWS door middel van CO2-compensatie. RWS wil graag in een pilot aantonen dat er mogelijkheden zijn om olivijn toe te passen binnen een RWS-werk, dus in een gecombineerde uitvoering. Naast deze beoogde pilot bestaat ook de vraag of er mogelijkheden zijn voor opschaling van de toepassing. Daarmee zou niet alleen een deel van de CO2-uitstoot van RWS worden gecompenseerd, maar zou ook de maatschappelijke betrokkenheid kunnen worden gevisualiseerd.
Het gebruik van olivijn heeft kansen. De toepassing is echter niet onder alle omstandigheden even effectief. Factoren die de effectiviteit (de mate van CO2-reductie en de snelheid waarmee dit plaatsvindt) bepalen, zijn onder andere de minerale samenstelling van het olivijn, de korrelgrootte, de omgevingstemperatuur, de zuurgraad (pH) en de mate van contact met water. Ook dient rekening te worden gehouden met het feit dat er voor het winnen van olivijn en het transport van de plaats van winning naar de plaats van toepassing, energie wordt verbruikt waarbij CO2 vrijkomt. Daarnaast is het mogelijk dat het toepassen van olivijn tot ongewenste neveneffecten leidt, zoals het verstoren van de ecologische toestand door pH- verhoging, verandering in alkaliteit en verhoogde zware metalenconcentraties. Daar staat tegenover dat er positieve neveneffecten kunnen worden bewerkstelligd, zoals bijvoorbeeld het tegengaan van verzuring, het voorkomen van blauwalgen en het verstevigen van de (water)bodem door een carbonaat-neerslag die volgt op het oplossen van olivijn.
Er bestaat behoefte om de condities waaronder de klein- of grootschalige toepassing van olivijn leidt tot acceptabele RWS-doelen in beeld te brengen. Deze studie geeft invulling aan deze vraag, gelet op de criteria die gelden binnen RWS-werken.

Datum rapport
1 juni 2012
Auteurs
Bakker, D.J., Beumer, V., Hartog, N., Snijders, W.J.M., Sule, M.S., Vink, J.P.M.
Auteur
Deltares; D.J. Bakker; V. Beumer; N. Hartog; W.J.M. Snijders; M.S. Sule; J.P.M. Vink
Uitgever
Deltares.
Annotatie
28 p.
In opdr. van Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, Waterdienst (RWS, WD).
Deltares projectnummer 1203661
Documentnummer
481248