Abiotisch effect-onderzoek nader onderzoek waterbodem Hollandsch Diep en Dordtsche Biesbosch

Het doel van het Nader Onderzoek is het vaststellen van de ernst van de waterbodemverontreiniging in het Hollandsch Diep en de Dordtsche Biesbosch en het bepalen van de saneringsurgentie. Tevens is als doel gesteld een risicovolgorde voor de urgente saneringslocaties te genereren alsmede een voorkeur voor een saneringsscenario aan te geven. Bij het vaststellen van de saneringsurgentie per locatie en de risicovolgorde van locaties speelt een aantal overwegingen of aspecten een rol. Naast de risico's voor directe effecten op volksgezondheid en ecosysteem, kan er ook sprake zijn van risico's voor indirecte effecten via de verspreiding van stoffen vanuit de verontreinigde waterbodem naar het grond- en oppervlaktewater. Onder de term "mobiliteit" is dit derde aspect apart meegenomen in het Nader Onderzoek. Mobiliteit is onderverdeeld in een aantal deelaspecten: biologische beschikbaarheid en verpreiding richting grond- en oppervlaktewater. Het doel van het Abiotisch Effect-Onderzoek is om de verspreifding naar grond- en oppervlaktewater te kwantificeren.

Datum rapport
1 januari 1998
Auteurs
Mol, G.A.J., Steenkamp, B.P.C., Zwolsman, J.J.G.
Auteur
Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RWS, RIZA); B.P.C. Steenkamp, J.J.G. Zwolsman, G.A.J. Mol
Uitgever
Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RWS, RIZA).
Annotatie
84 [61] p.
fig., tab.
RIZA rapport 98.002. - Nader Onderzoek Waterbodem. - Rapport in opdracht van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Directie Zuid-Holland (RWS, ZH). - Met lit. opg.
ISBN 9036950821
Documentnummer
59066