Ontwikkeling flora Rijntakken en Maas : 1996-2019
Er zijn in de afgelopen decennia vele natuurherstelprojecten uitgevoerd langs de diverse takken van de Rijn en langs de Maas. Het ecologisch rendement van deze maatregelen wordt niet systematisch gemonitord, hoewel op projectniveau wel monitoring plaatsvindt en ook het MWTL-netwerk inzichten over ontwikkelingen verschaft. Bij Rijkswaterstaat (RWS) bestaat de behoefte om te kunnen beoordelen of er over een langere tijdperiode ecologische doelen zijn bereikt.
Ook ontbreekt een inschatting van de gezamenlijke impact van de lokale projecten op deze watersystemen als geheel. Floron heeft in de periode 1996 t/m 2007 floramonitoring uitgevoerd in het buitendijkse deel van de zoete rijkswateren, tussen winterdijk en zomerbed. Dit meetnet (Meetnet Oevers Zoete Rijkswateren, MOZR, in deze rapportage steeds met de term meetnet aangeduid) bestond uit een selectie van km-hokken (kaartvlak van 1x1km) waarvan in het buitendijkse deel vierjaarlijks de soortensamenstelling van vaatplanten werd vastgesteld.
Het beslaat daarmee zowel gebieden in beheer bij RWS, maar ook bij diverse andere beheerders. Na deze periode van professionele monitoring zijn deze vaste meetpunten in het rivierengebied opnieuw een of enkele malen opgenomen, met dezelfde systematiek. Hierdoor is er niet alleen een redelijk lange tijdreeks beschikbaar, maar zijn ook meer actuele gegevens beschikbaar, waaruit de respons van de flora op herstelprojecten beter inzichtelijk kan worden gemaakt.
Het doel van de analyses is het beschrijven van de floristische ontwikkeling over de afgelopen decennia (1996-2019) die kan bijdragen aan de inhoudelijke verantwoording/evaluatie van de vele natuurherstelprojecten in het rivierengebied. Deze analyse zal daarmee ook aanknopingspunten bieden voor de planvorming en monitoring van toekomstige rivierherstelprojecten. RWS verwacht bovendien dat de data ook gebruikt kunnen worden als nul-situatie met betrekking tot de huidige Programmatische Aanpak Grote Wateren (PAGW).