Evaluatie en optimalisatie vismonitoring ten behoeve van de KRW en N2000 in de Rijkswateren
Het MWTL-vismeetnet bestaat al sinds het begin van de jaren ’90, lang voordat de KRW haar intrede deed. Het programma was gericht op visserij in IJsselmeer en Markermeer en het herstel van de visstand in de rivieren na de Sandoz-ramp in 1986. Het programma was niet gericht op de informatiebehoefte van KRW en N2000. Twintig jaar later, op het moment dat heel waterbeherend Nederland op basis van de visstand een (KRW) oordeel moest geven over de ecologische situatie, zijn er richtlijnen opgesteld voor een goede wijze van bemonstering van de visstand.
Nu, na vijftien jaren bemonstering in de Rijkswateren op nog steeds dezelfde manier, is er gerede twijfel ontstaan of deze wijze van bemonsteren voldoende nauwkeurige informatie geeft en of de maatlatten de ecologische toestand voldoende betrouwbaar weergeven. Door het wegvallen van de passieve monitoring (fuiken) in 2011 is een belangrijke pijler onder de monitoring weggevallen en is er extra reden ontstaan om de vismonitoring te evalueren, zowel in verband met de KRW als N2000.
Het doel van het project is te komen tot aanbevelingen voor een zodanige aanpassing van monitoring dat een goed beeld van de visstand verkregen wordt, als basis voor het beoordelen van de ecologische toestand in relatie tot KRW-doelen en N2000 instandhoudingsdoelen.