Reevediep fase 2 - Optimalisatie inlaatdrempel en verkenning systeemwerking : hoofdrapport

In het Deltaprogramma Voorkeurstrategie IJssel en het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) wordt momenteel gewerkt aan verschillende verkenningen en planstudies in de IJsseldelta. Tegelijkertijd wordt de komende jaren gewerkt aan de realisatie van het Reevediep.
Rijkswaterstaat Oost-Nederland heeft daarom besloten te onderzoeken of het aanpassen van de nog te realiseren inlaatdrempel van het Reevediep kan leiden tot een kleinere opgave in de genoemde waterveiligheidsprogramma’s.

De Minister van Infrastructuur en Milieu heeft begin 2016 besloten de aanleg van fase 2 van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta te versnellen. Dit betekent dat de werkzaamheden al in 2022 afgerond worden, in plaats van in 2025. Als onderdeel van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta is in 2016 de zomerbedverlaging op de IJssel uitgevoerd. Momenteel wordt gewerkt aan de aanleg van het Reevediep (Figuur 1), een hoogwatergeul tussen de IJssel en het Drontermeer. In de tweede fase wordt de Roggebotsluis verwijderd, de Drontermeerdijk versterkt en het recreatiegebied Roggebot beschermd tegen hoogwater. Daarnaast worden de keersluizen in de Reevedam omgebouwd en wordt de waterinlaat in de IJsseldijk gereedgemaakt voor volledige inzet. Na de afronding van het gehele project kan bij hoogwater ongeveer een kwart van het IJsselwater via het Reevediep worden afgevoerd.

In deze studie is de hoogte van de inlaatdremel onderzocht met behulp van Hydra-NL. voor verschillende varianten zijn relatief kleine databases gebouwd met enkele honderden sommen ipv 30 000 zoals gebruikelijk.
De conclusies waren dat het verhogen van de inlaatdrempel om de kortsluitstroom te verhinderen teveel de afvoercapaciteit beperkt en dat het verlagen van de inlaatdrempel om meer water naar het Reevediep te trekken en een grotere waterstandsdaling te behalen geen invloed heeft.

Alle doorgerekende varianten zijn in het achtergrondrapport beschreven.

Datum rapport
1 juli 2018
Auteurs
Kater, E., Paarlberg, A.J.
Uitgever
HKV lijn in water. In opdracht van Rijkswaterstaat-Oost Nederland. Met bijlage: Achtergrondrapport (auteurs A.J. Paarlberg, C.P.M. Geerse, R.J. Daggenvoorde).
Documentnummer
PR3638.10