Noise budget for Seismic Activities in the Dutch North Sea : a cost-benefit analysis

Sinds de Jaren 50 zijn grootschalige seismisch onderzoeken een belangrijke bron van onderwatergeluid in de Noordzee. Sindsdien nemen de activiteiten zoals scheepvaart, sonar, ontmanteling van explosieven en recentelijk de aanleg van offshore windparken op de Noordzee toe. Het is nu algemeen aanvaard dat geluid dat door deze activiteiten wordt geproduceerd een negatieve invloed kan hebben op de mariene fauna. 
Onderwatergeluid kan ofwel resulteren in onmiddellijke sterfte van individuele mariene organismen als gevolg van drukverschillen of (tijdelijke) gehoorschade, ofwel negatieve gevolgen hebben voor de conditie van de soort door verstoring en/of maskering.

In verschillende wettelijke en beleidskaders die zich richten op de bescherming van het mariene milieu, komt de vermindering van onderwatergeluid aan bod. Met name de Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie (KRMS) definieerde antropogeen onderwatergeluid formeel als een bron van vervuiling (EU, 2008). 
De KRM streeft naar een goede milieutoestand (GMT) van de Europese maritieme wateren in 2020 (EU, 2008). De GMT wordt gedefinieerd in termen van elf descriptoren, waarvan er één onderwatergeluid is (descriptor 11). De KRM roept de lidstaten op maatregelen te identificeren die moeten worden genomen om een goede milieutoestand te bereiken of te behouden (artikel 13/1), maar ook om "ervoor te zorgen dat de 
maatregelen kosteneffectief en technisch haalbaar zijn" door effectbeoordelingen en kosten-batenanalyses uit te voeren (MKBA) voorafgaand aan de invoering van een nieuwe maatregel (artikel 13/3).

Momenteel zijn er geen formele KRM-maatregelen voorgesteld met betrekking tot onderwatergeluid gerelateerd aan seismisch onderzoek. Nederland overweegt echter om een geluidsbudget in te voeren voor seismisch onderzoek. Het doel van dit rapport is om verschillende alternatieven te identificeren die kunnen worden overwogen om de geluidsbelasting (een zogenaamd geluidsbudget) te verminderen voor grootschalige seismische onderzoeken op zee op het Nederlands Continentaal Plat. Daarnaast worden de gerelateerde ecologische, economische en sociale kosten en baten van de maatregelen besproken

Datum rapport
16 maart 2021
Auteurs
Barbé, D., Kwakkel, J., Mastrigt, A. van, Nijboer, M.
Uitgever
Royal HaskoningDHV. In opdracht van Rijkswaterstaat
Documentnummer
Project name: BH4884 Reference: BH4884WATRP2103162009