Helpt hout? : de effecten van de plaatsing van rivierhout op de macrofaunagemeenschap in de Waal en IJssel

Rijkswaterstaat Oost-Nederland verkent nieuwe maatregelen om de ecologische diversiteit van de Rijntakken te verbeteren. Uit eerdere studies is gebleken dat het aanbrengen van dood hout in het water een flinke verbetering van de ecologische kwaliteit kan opleveren. Er wordt 
hiermee namelijk een habitat aangeboden dat weinig aanwezig is in de rivieren. De dode bomen vormen belangrijke habitats voor tal van inheemse macrofaunasoorten die tegenwoordig veel minder vertegenwoordigd zijn.
Rijkswaterstaat is daarom in 2014 gestart met het plaatsen van hout op diverse locaties langs de IJssel en Waal.

Rijkswaterstaat wil graag weten hoe de macrofaunagemeenschap op rivierhout zich ontwikkelt in vergelijking met de macrofaunagemeenschap op stenen (referentie). Hierbij zijn twee hoofdonderzoeksvragen gesteld: 
- Verschilt de macrofaunagemeenschap op rivierhout in samenstelling van de macrofaunagemeenschap op steen en wat zijn deze verschillen?
- Indien er verschillen in samenstelling tussen de macrofaunagemeenschap op beide substraten zijn, op welk type locatie (strang, nevengeul of rivieroever) zijn deze verschillen het meest uitgesproken?
Om deze onderzoeksvragen te beantwoorden zijn in 2018 op diverse locaties langs de rivieren waar rivierhout geplaatst is macrofaunamonsters genomen en is de samenstelling daarvan bepaald. In 2019 en 2020 zijn opnieuw op diverse locaties macrofaunamonsters genomen en is ook de samenstelling daarvan bepaald. Vervolgens zijn deze gegevens geanalyseerd om de
verschillen en overeenkomsten te duiden. De resultaten daarvan worden in voorliggend rapport gepresenteerd en geïnterpreteerd.

Datum rapport
22 juni 2021
Auteurs
Deelen, J.J. van, Haaren, T. van, Klink, A.D., Verduin, E.C.
Uitgever
Eurofins AquaSense. In opdracht van Rijkswaterstaat Programma’s, Projecten en Onderhoud (RWS, PPO)
Documentnummer
Projectnummer J00002887