Rapport Feitenonderzoek "Immobilisaten"

Rijkswaterstaat wil de rol en invulling van immobilisatie in de transitie naar een circulaire economie nader bepalen. Daarvoor is het van belang om eerst een helder beeld te krijgen van de huidige stand van zaken betreffende immobilisatie in Nederland (afvalstoffen, hoeveelheden, toepassingen, technieken, actoren, wet- en regelgeving, beoordelingsrichtlijnen en risico’s op basis van interviews). Rijkswaterstaat heeft Royal HaskoningDHV verzocht om een feitenonderzoek naar de staat van immobilisatie in Nederland te verrichten. Het doel van dit feitenonderzoek is het vaststellen hoe de sector voor het immobiliseren van afvalstoffen in Nederland functioneert. Immobiliseren is in het onderzoek breed geformuleerd.

Het feitenonderzoek past in een breder traject, dat is gestart naar aanleiding van de Kamerbrief ‘Visie op duurzaam hergebruik van grond’ van 11 december 2018 (IENW/BSK-2018/272405), alsook het Algemeen Overleg met de vaste Commissie voor Infrastructuur en Waterstaat over de circulaire economie (ongecorrigeerde stenogram, verslag AO van 11 april 2019), waarin de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft aangegeven de bijdrage van reinigen en immobiliseren van afvalstoffen aan de transitie naar een circulaire economie te willen analyseren, waarbij ook de kansen en milieurisico’s van de toepassing van AVI-bodemassen in beton aan bod zouden moeten komen. Het traject past in het kader van het Landelijk afvalbeheerplan 2017-2029 (LAP3) en de opvolger van dat plan. Het doel is aldus om te bezien hoe immobilisatie past binnen een circulaire economie en of het huidige beleid volstaat.

Benadrukt wordt dat in het feitenonderzoek geen besluiten over de plaats van immobilisatie in een circulaire economie worden genomen en dat er geen besluiten worden genomen louter op basis van dat onderzoek; daarvoor is meer onderzoek nodig.

Datum rapport
2 juli 2021
Auteurs
Dijk, E. van
Uitgever
RoyalHaskoningDHV. Onderzoek uitgevoerd door RoyalHaskoningDHV, in opdracht van Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving.
Documentnummer
Referentie: BH6552I&BRP002F01