Methode voor het opstellen van kentallen : illustratie aan de hand van gegevens van tussen- en onderlagen (STAB-achtige mengsels)

De huidige kwaliteitsbeheersingsmethode voor asfalt in Nederland conform de RAW-bepalingen is volledig empirisch en voornamelijk georiënteerd op de samenstelling op basis van massa. Tot nu toe is deze methode voor de RAW-mengsels werkbaar gebleken, maar het is de vraag of de kwaliteit van asfalt in de toekomst met deze methode voldoende gewaarborgd kan worden. Vrijwel de gehele asfaltbranche is het er over eens dat deze methode aangepast dient te worden in de richting van een meer op functionele eigenschappen gebaseerde kwaliteitsbeoordelingmethode. De DWW heeft toegezegd te onderzoeken of het hanteren van functionele eisen in het contract mogelijk is. In het kader van de werkgroep FEC, een samenwerkingsverband tussen VBWAsfalt en DWW, worden demonstratieprojecten met tussen- en onderlagen (STAB-achtige mengsels) uitgevoerd, waarbij functionele eisen op mengselniveau in het contract worden gehanteerd. Hiervoor is het nodig kentallen voor functionele eisen te ontwikkelen. In dit rapport worden statistische methoden beschreven voor de bepaling van de kentallen. Verder wordt beschreven hoe goedkeurcriteria of afkeurcriteria kunnen worden opgesteld om na te gaan of een product aan de kentallen voldoet. Of goedkeurcriteria dan wel afkeurcriteria moeten worden gehanteerd hangt af van welke partij de bewijslast heeft, de producent of de afnemer. Grafisch wordt weergegeven wat de invloed is van het aantal proefstukken dat bij het toetsen van een product wordt gebruikt, op de goedkeurkans, dan wel de afkeurkans van het product. Ook wordt inzicht gegeven in het effect op deze kansen van grotere binnen-werk-variatie van het product dan waarvan bij het opstellen van de toetsingscriteria is uitgegaan. Bij de illustratie van de methode is voor het bepalen van kentallen gebruik gemaakt van de variatie tussen werken. Bij een aantal functionele eigenschappen bleek de variatie tussen werken kleiner te zijn dan de variatie binnen werken. Het is blijkbaar moeilijker om een homogeen product te leveren dan een product met het gewenste niveau. Dit verschijnsel heeft tot gevolg dat voor het aantonen dat een product aan de kentallen voor het niveau voldoet, veel proeven nodig zijn. In het algemeen kan worden gesteld, dat hoe de kentallen ook worden opgesteld, men er voor moet waken, dat als de kentallen een interval weergeven en van een product moet worden aangetoond dat de kwaliteit binnen het interval ligt, het interval voldoende breed is om de kwaliteit ook in praktijk, met niet al te veel proeven, te kunnen aantonen. Op de A5 is een aantal demonstratievakken aangelegd. Voor deze vakken is het toetsen van de functionele eigenschappen "S-mix op basis van de mastercurven" en de "SCB met kerf" aan de kentallen getoond voor mengsels uit het vooronderzoek en mengsels uit de weg.

Datum rapport
15 juni 2006
Auteurs
Bol-de Jong, M.E. van den, Voskuilen, J.L.M.
Auteur
Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Dienst Weg- en Waterbouwkunde (RWS, DWW); M.E. van den Bol-de Jong; J.L.M. Voskuilen
Uitgever
RWS, DWW.
Annotatie
59 p.
ill.
Rapportnr. DWW-2002-007
Documentnummer
348697