Koolzaad een belangrijk ontginningsgewas ook in de IJsselmeerpolders
Inleiding en bespreking van de morfologie, de genetische eigenschappen en de veredeling van koolzaad. Beschouwing over de bakermat, het verspreidingsgebied en de landbouwkundige betekenis van koolzaad. Factoren, die de opbrengst van koolzaad beinvloeden. Opmerkingen over de prijs van het produkt, de eisen die koolzaad t.a. v. grondsoort, bewerking, verzorging enz. stelt en de betekenis van het weer, de bemesting en de rassenkeuze. Aan de in koolzaad optredende onkruiden, ziekten en plagen en aan de wijze van oogsten wordt aandacht geschonken. De ervaringen met koolzaad in vroegere ontginningen en droogmakerijen worden behandeld. De koolzaadteelt in de Wieringermeer, de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland komt ter sprake. Van de beide laatstgenoemde polders worden zowel de proefveldresultaten als met de verbouw in het grootlandbouwbedrijf jaarlijks opgedane ervaringen besproken. Samengevat wordt waarom koolzaad de laatste jaren steeds een belangrijk ontginningsgewas in de IJsselmeerpolders is geweest.