Effective water pricing for sustainable water consumption: A study of European practices and their potential lessons for the Netherlands
Het rapport ‘Effective water pricing for sustainable water consumption: A study of European practices and their potential lessons for the Netherlands’ analyseert de ontwikkeling, implementatie en effectiviteit van waterprijsmechanismen in verschillende Europese landen om waterschaarste aan te pakken en duurzaam watergebruik te stimuleren. Vervolgens wordt gekeken naar de mogelijke toepasbaarheid ervan in Nederland.
Onderzocht wordt hoe beprijzingssystemen zijn opgezet en geïmplementeerd in Europese landen waarbij met name wordt ingezoomd op Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk; landen die worden beschouwd als grotendeels vergelijkbaar met Nederland. Daarnaast onderzoekt deze studie de effectiviteit van deze systemen in het beheren van de vraag naar water, het waarborgen van betaalbaarheid en het bereiken van (volledige) kostenterugwinning.
Het rapport sluit af met de volgende aanbevelingen voor specifieke strategieën voor de manier waarop de Nederlandse overheid financiële prikkels voor duurzaam watergebruik zou kunnen implementeren:
1. Het principe dat de vervuiler betaalt rigoureus toepassen, door ervoor te zorgen dat zowel de milieukosten als de kosten van de hulpbronnen worden weerspiegeld in de prijzen.
2. Progressieve tarieven in te voeren die stijgen naarmate er meer wordt verbruikt, om een meer verantwoord watergebruik aan te moedigen.
3. Gerichte subsidies of kortingen invoeren voor huishoudens met een laag inkomen om ervoor te zorgen dat de waterprijs betaalbaar blijft.
4. Uitbreiding van het gebruik van slimme watermeters om nauwkeurigere verbruiksgegevens te verkrijgen, watertarieven af te stemmen op het werkelijke gebruik, en waterbesparing te bevorderen.
5. Het opzetten van een nationaal benchmarkingsysteem om de prestaties van waterbedrijven in het hele land te beoordelen en te verbeteren, zodat ze efficiënter kunnen werken en beter kunnen inspelen op de uitdagingen van klimaatverandering en waterschaarste.