Aanpak effecten duurzame mobiliteit in MKBA’s

Rijkswaterstaat (RWS) heeft zich een mobiliteitssysteem ten doel gesteld dat niet alleen vlot en veilig, maar ook duurzaam is. Het gaat bij een duurzaam mobiliteitssysteem om het bereiken van een evenwicht tussen bereikbaarheid, economie, gezondheid, leefmilieu en klimaat. Slimme en schone mobiliteit zijn daarin belangrijke elementen.

Tegen deze achtergrond verkende RWS het mechanisme van de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) in relatie tot duurzame mobiliteitsoplossingen. Uit de verkenning bleek dat duurzamere mobiliteitsoplossingen doorgaans duurder zijn dan traditionele oplossingen. Dit komt doordat de baten die gepaard gaan met duurzame oplossingen vaak onvoldoende kunnen worden meegenomen in de MKBA. Dit leidt mogelijk tot suboptimale besluitvorming: investeringen in duurzame oplossingen worden afgewezen omdat de kosten-batenafweging negatief uitvalt.

Om de transitie naar een duurzaam mobiliteitssysteem te bevorderen, is de aanbeveling in de verkenning om effecten van duurzame mobiliteit beter te bepalen en mee te nemen in een MKBA.
In dit rapport heeft RWS een betekenisvolle vervolgstap zetten in het beter onderbouwen van effecten van duurzame mobiliteit, zodat deze effecten ook gelijkwaardiger kunnen worden meegenomen in MKBA’s. In het rapport worden zes aanpakken gepresenteerd voor een betere bepaling van de effecten van duurzame mobiliteit MKBA’s.

Datum rapport
25 november 2022
Auteur
Decisio
Uitgever
Decisio
Annotatie
In opdracht van Rijkswaterstaat (RWS)