Inschatting gezondheidseffecten en kosten WHO-scenario's geluid : plan van aanpak en rekenresultaten
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in oktober 2018 de richtlijnen omgevingsgeluid uitgebracht. Deze richtlijnen zijn bedoeld om schadelijke effecten door geluid te verminderen. In deze richtlijnen wordt rekening gehouden met nieuwe inzichten dat ernstige gezondheidseffecten van geluid, zoals coronaire hartziekten, al bij lagere geluidniveaus optreden dan in het verleden werd aangenomen.
Volgens het RIVM zou het Nederlandse geluidbeleid kunnen worden versterkt door aansluiting te zoeken bij de nieuwe inzichten van het WHO. Met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) is afgesproken dat de gevolgen voor het rijkswegennet in grote lijnen in beeld moeten worden gebracht voor drie scenario’s:
• Scenario A. Sturen op verlaging van de geluidbelastingen door middel van het verlagen van geluidproductieplafonds. Dit scenario beoogt zo bij zo veel mogelijk woningen de geluidbelasting te verlagen met een zo groot mogelijk gezondheidseffect (en dus niet alleen bij de woningen met de hoogste geluidbelastingen).
• Scenario B. Sturen op verlaging van hoge geluidbelastingen door middel van het verlagen van de maximaal toegestane waardes. Dit scenario beoogt de geluidbelasting te verlagen bij de groep woningen waar de geluidbelastingen het hoogste zijn.
• Scenario C. Sturen op verlaging van de geluidbelasting door het verlagen van de toetswaarde op de dichtstbijzijnde woningen, specifiek op locaties waar bij het naleven van de geldende geluidproductieplafonds al geluidbeperkende maatregelen moeten worden afgewogen. Dit scenario beoogt, op locaties waar in het kader van de naleving al maatregelen worden getroffen, de geluidbelasting verder te verlagen dan op basis van het geldende geluidproductieplafond noodzakelijk is.
Het Ministerie van I&W heeft behoefte aan inzicht in de effecten van bovenstaande scenario’s in termen van nalevingskosten en gezondheidseffecten. Voor het verkrijgen van deze inzichten wordt gebruik gemaakt van de Nalevingstool, welke in samenwerking met Rijkswaterstaat WVL is ontwikkeld. In onderstaand tekstkader is een korte toelichting gegeven op de werking van de Nalevingstool.
De volgende informatie moet voor beide scenario’s aan de berekeningen met de Nalevingstool worden ontleend:
• Gezondheidseffecten. Weergegeven in aantallen (ernstig) geluidgehinderden.
• Nalevingskosten. De extra kosten voor geluidbeperkende maatregelen ten opzichte van het basisscenario zonder versterking van het geluidbeleid.
In dit rapport is vastgelegd op basis van welke uitgangspunten bovenstaande scenario’s met de Nalevingstool zijn doorgerekend en wat de uitkomsten zijn.