Extensief graslandbeheer op zeedijken : effecten op vegetatie, wortelgroei en erosiebestendigheid

In een aantal proefvakken op dijken langs de Nederlandse kust is bemesting van het grasland beëindigd en zijn, na 4 jaar weide- of hooibeheer de botanische samenstelling, bovengrondse biomassa, worteldichtheid en erosiebestendigheid onderzocht. Niet meer bemesten van zeedijkgrasland leidt na 4 jaar tot afname van de productie van droge stof van 10-11 naar 6,5-7,5 ton per ha en per jaar. Er is een toename van het aandeel goed wortelende grassen en kruiden en, op een diepte van 5-10 cm, van worteldichtheid en erosiebestendigheid, terwijl de bedekking van de vegetatie gelijk blijft. De verwachting is dat deze tendenzen over een periode van 10

Datum rapport
1 mei 1996
Auteur
vakgroep Terristische Oecologie en Natuurbeheer, werkgroep behoud en herstel van de soortdiversiteit, Landbouwuniversiteit Wageningen (LUW); H. Sprangers; Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Dienst Weg- en Waterbouwkunde (RWS, DWW)
Uitgever
Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Dienst Weg- en Waterbouwkunde (RWS, DWW).
Annotatie
X, 233 p.
fig., foto's, tab.
In opdracht van [Ministerie van Verkeer en Waterstaat], Rijkswaterstaat, Dienst Weg- en Waterbouwkunde (RWS, DWW) (begeleiding Jan Muijs en Jan-Willem Seijffert), ten behoeve van Werkgroep A "Belasting en Bekleding"van de Technische Adviescommissie voor de Waterkeringen (TAW). - (A3 95-26)
ISBN 9090096930
Documentnummer
65465