Aantasting materialen : microbiologisch beïnvloede corrosie (MIC)
Microbiologisch beïnvloede corrosie (MIC) is een corrosievorm waarbij micro-organismen het normaal optredende corrosieproces versnellen, waardoor er lokaal een zeer ernstige aantasting optreedt. Het milieu waaarin deze organismen zich bevinden heeft een grote invloed op het corrosieproces, waarbij de aanwezigheid van water een belangrijke voorwaarde is. Er bestaat een aantal kenmerken waaraan MIC kan worden herkend, o.a. het waarnemen van slibresten, corrosieprodukten en een veranderende pH-waarde. Indien deze kenmerken duiden op MIC kunnen monsters worden genomen. Er zijn verschillende analysemethoden, de resultaten geven slechts globale informatie. Er zijn diverse mogelijkheden om MIC te beheersen, te bestrijden en tijdens het ontwerp te voorkomen. In Europa is al een grootscheeps onderzoek uitgevoerd naar de oorzaak van versnelde corrosie op damwanden. Hieruit bleek op diverse locaties dat micro-organismen mede de oorzaak zouden zijn.