Adaptive governance in flood risk management in the Netherlands: a framework for decision-making under deep uncertainty
Nu klimaatverandering leidt tot een nog onbekende mate van zeespiegelstijging, wordt de onzekerheid binnen het Nederlandse overstromingsrisicobeheer steeds groter. Traditionele, statische besluitvormingsmodellen zijn niet geschikt om deze uitdagingen het hoofd te bieden, waardoor een verschuiving naar een meer adaptieve bestuursstructuur noodzakelijk is. Dit onderzoek heeft daarom als doel om te illustreren hoe bestaande adaptieve bestuurspraktijken binnen het Nederlandse overstromingsrisicobeheer versterkt kunnen worden om dynamische besluitvorming te bevorderen.
Door middel van een thematische analyse van interviews met experts en een casestudy van een geavanceerde adaptiviteitstoets op Schiermonnikoog, beoogt dit onderzoek enerzijds de ervaren barrières voor adaptief bestuur in kaart te brengen en anderzijds te beschrijven welke elementen van adaptief bestuur reeds aanwezig zijn in het Nederlandse overstromingsrisicobeheer. De analyse wijst op belangrijke obstakels, zoals institutionele fragmentatie, juridische rigiditeit, financiële en technische beperkingen, en culturele weerstand tegen verandering. Ondanks deze barrières toont de pilotcasus aan dat onder de juiste omstandigheden veel elementen van adaptief bestuur kunnen worden ingebed in het Nederlandse systeem.
Toch is er ruimte voor verbetering, met name op het gebied van iteratief leren en het benutten van feedbackmechanismen. Om adaptief bestuur verder te integreren in het Nederlandse overstromingsrisicobeheer, beveelt dit onderzoek aan om leiderschap te versterken, samenwerking over schaal- en sectorgrenzen heen te bevorderen, financieringsstructuren en regelgeving te hervormen, het publieke bewustzijn over zeespiegelstijging te vergroten en monitoring- en feedbacksystemen verder te institutionaliseren.