Casestudy GEBU bovenrivierengebied : studie naar de teruggerekende historische golfbelastingen op buitentalud van gras
Veel dijken in het bovenrivierengebied zijn afgekeurd op het initiële mechanisme GEBU in het WBI2017 (gedetailleerde toets). De hoeveelheid data waarop de beoordelingsmethode is gestaafd is beperkt. Dit kan aanleiding geven tot conservatisme. Als onderdeel van deze studie is geëvalueerd of de berekende condities in het verleden al eens zijn opgetreden. De studie maakt daarbij gebruik van reeds opgetreden wind en afvoergegevens welke worden vertaald in een golfbelasting op de dijk om te zien of schades op treden aan gesloten of open zodes.
Dit rapport beschrijft de uitgevoerde analyse en laat zien dat bij gesloten zodes de afgelopen 70 jaar geen condities zijn opgetreden die zouden hebben geleid tot rekenkundig bezwijken van de grasbekleding. In het geval van open zodes is in 42 van de gevallen sprake van rekenkundig bezwijken van de grasbekleding. De storm-hoogwater combinaties van 1965 en 2002 vormden rekenkundig de grootste belasting voor de grasmat voor het mechanisme GEBU. Op basis van historisch opgetreden waterstand-stormcombinaties is het dus niet mogelijk te stellen dat de huidige GEBU aanpak ongeloofwaardige uitkomsten geeft.
Het onderzoekprogramma Kennis voor Keringen levert in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een significante bijdrage aan het verkrijgen van een geloofwaardige schatting van de overstromingskans voor de beoordeling en ontwerp van de primaire waterkeringen.