Onderzoek oorzaken microbiologische verontreiniging drinkwater Maas

Microbial Source Tracking resultaten laten zien dat de fecale belasting in de
genoemde periode een humane oorsprong heeft, en mogelijk afkomstig is uit RWZI-effluent dat op de Maas wordt geloosd. Door het ontbreken van piek-concentraties tijdens de meetperiode is nog niet duidelijk of de E.coli en
intestinale enterococcen concentraties vooral afkomstig zijn vanuit rioolwaterzuiveringen en overstorten of mede worden veroorzaakt door afspoeling van mest uit de landbouw of door (water)vogels. Er wordt geadviseerd om de Microbial Source Tracking te continueren in de komende periode zodat één of meerdere piek-concentraties worden meegenomen in de dataset, en de aard van de fecale bron tijdens de piek-concentraties kan worden vastgesteld.

Om de meetinspanning daarvoor te beperken wordt geadviseerd om een semi-continu systeem zoals BACTcontrol of Coliminder te gebruiken voor de alarmering dat een piekconcentratie aanwezig is.
Voor de waterkwaliteitsmodellering wordt een hybride aanpak voorgesteld door een gecombineerde toepassing van de KRW-Verkenner en het Landelijke SOBEK Model. De KRW-Verkenner wordt daarbij samen met pathogeenmodellen gebruikt om kentallen af te leiden voor de fecale belasting vanuit verschillende bronnen.

Vervolgens kan met het 1D-hydrodynamische SOBEK model worden bepaald wat de fractie van elke bron op een specifiek moment is bij de twee innamelocaties Heel en Bergsche Maas. Om ontbrekende informatie over fecale belasting uit lokale bronnen te verkrijgen zouden metingen aan de microbiologische waterkwaliteit het beste tijdens of vlak na een ‘piek-moment’ kunnen worden uitgevoerd, om zo ook de belasting vanuit riooloverstorten te kunnen
meewegen.

Datum rapport
1 september 2023
Auteurs
Zaan, B. van der
Uitgever
KWR
Annotatie
In opdracht van Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving (RWS, WVL)
Documentnummer
KWR 2023.079