Hydraulische Randvoorwaarden Groninger zeedijken

Door aardgaswinning is de bodem in de provincie Groningen aan zakking onderhevig. Het waterschap "Ommelanderzeedijk", beheerder van de dijken, overweegt aanpassing van de zeewering ten gevolge van de bodemdaling. Rijkswaterstaat verstrekt de hydraulische randvoorwaarden, welke nodig zijn om de dijkhoogten te berekenen. Sinds het laatste ontwerp van de dijken zijn de technieken om deze berekeningen uit te voeren gewijzigd. In deze nota zijn de hydraulische randvoorwaarden voor het kustvlak van de Noordpolder tot de landpunt Reide berekend. Dit is het gedeelte van de Groninger kust, waar de bodemdaling (prognose 1985 van de N.A.M.) zich manifesteert. Hierbij zijn de uitgangspunten voor de superstorm, genoemd in het rapport van de Deltacommissie, gehanteerd. De hydraulische randvoorwaarden zijn berekend met de golfmodellen HISWA (Hindcast shallow water waves) en ENDEC (Energy decay ), voor de stroom is gebruik gemaakt van het getijmodel WAQUA (Water quality model). De op deze wijze berekende hydraulische randvoorwaarden zijn samengevat in onderstaand overzicht. Voor de modelonnauwkeurigheid kan voor de golfhoogte 6 %, en voor de golfperiode 19 % worden aangehouden.

Datum rapport
1 januari 1990
Auteur
R.A. Brilhuis en J.P. Molegraaf; Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Directie Groningen en Dienst Getijdewateren
Uitgever
Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Directie Groningen (RWS, GR), Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Dienst Getijdewateren (RWS, DGW).
Annotatie
31 p.
fig.
Nota GRAN 1990-2001
Nota GWWS-90.061
Met lit. opg.
Documentnummer
212730